Tuesday, January 29, 2013

Penganut agama samawi yang mana layak masuk syurga ?

Assalamualaikum w.b.t
Hari ini 29 Januari 2013, saya ada baca sedikit ilmu yang bagus untuk dikongsi bersama dgn anda. Tidak terlalu panjang, tp cukup untuk kita mengetahui. Selamat membaca :)
Pada perhimpunan ilmiah tokoh agama dan cendiakawan semua agama di Mesir dilontarkan satu Isu siapa yang antara penganut agama Samawi (Yahudi,Kristian,Islam) layak masuk Syurga. Pertanyaan ini ditanya kepada tokoh agama Yahudi,Kristian dan Islam yang berada di Pentas.

Tokoh agama Yahudi dan Kristian tidak berani menjawab soalan dan menyerahkan jawapannya kepada Ulama Islam yang menjawab dengan mudah bahawa yang layak masuk syurga daripada semua penganut agama ialah Muslim.Kemudian beliau menjelaskan bagi orang Yahudi yang layak masuk syurga ialah sesiapa sahaja yang beriman kepada Nabi Musa A.S dan bagi orang kristian yang layak masuk syurga ialah sesiapa yang beriman kepada Nabi Isa A.s.Tetapi bagi Umat Islam yang layak masuk syurga ialah yang beriman kepada Nabi Muhammad S.A.W dan semua Nabi termasuk Nabi Musa dan Isa.

Firman Allah yang bermaksud:"Kami tidak membezakan antara semua dengan yang lain daripada rasul-rasulnya"(Surah Al-Baqarah,ayat:285)

Petikan artikel ini diambil daripada keratan akhbar Berita Harian pada hari ahad, 1 November 2009 hasil Nukilan En Abdul Rahman Haqqi dalam ruangan Ulul Albab.Artikel ini membincangkan tentang kesucian agama Islam yang perlu dipertahankan dengan melindungi Masjid yang menjadi kiblat pertama Umat Islam iaitu masjid Al-Aqsa yang terletak di Baitulmaqdis.Pencabulan hak berulang kali dilakukan Zionis sememangnya mencabar maruah Agama Islam

 Sumber : http://pejuang-kesenian-extreme.blogspot.com/2009/11/kata-yahudiruntuhkan-masjid-al-aqsabina.html

Saturday, January 12, 2013

Sekilas pandang.

Assalamualaikum wbt.
Saya baru sahaja selesai mengikuti Bengkel Penulisan dan Editorial yg diadakan di atas bangunan pejabat asrama pelajar UniSZA. Bengkel penulisan ini diGURUi oleh Ustaz Irfan atau dikenali dgn nama komersialnya, BroHamzah dan Slot editorial pulak dibimbing oleh Kak Husna dr syarikat penerbitan terkenal negara, Tembaga Biru. Mmg tak dinafikan, program yg diadakan ini betul2 meninggalkan kesan yg mendalam kepada saya dan sy yakin peserta2 lain juga sependapat dgn saya,
   Baru sehari saya mengupdate blog saya yg saya akan bergiat aktif dlm penulisan ttg asal-usul bangsa Melayu, tiba2 , dlm BroHamzah bgtau yg penulisan tentang keagungan sesuatu bangsa sebenarnya adalah penulisan yg tidak sihat. Kecuali penulisan yg menunjukkan keagungan Islam. Tp In Shaa Allah, sy akan terus juga menulis ttg Melayu, cumanya, sy akan selarikan dgn Islam yg menjadikan bangsa Melayu itu agung suatu ketika dahulu .
  Saya yakin, walaupun tak ramai yg minat ttg sejarah2 yg sedemikian, namun, tetap ada yg se-spesies dgn saya yakni meminati sejarah. Tapi harus diingat!!! Sejarah yg saya minat bukanlah sejarah yg telah dikarang dalam buku teks  sekolah menengah, tetapi sejarah yg telah dikabur lalu dikubur oleh kafir laknatullah. Allahuakhbar.
  Bukan niat saya di sini utk menulis sesuatu yg bersifat rasis. Namun bg saya, harus bg setiap umat Melayu mengetahui yg nenek moyang kita adalah pengamal Islam yg hebat dan hampir pernah pasti memerintah dunia, bukannya spt yg diwar-warkan pihak barat di mana kita ini dahulunya beragama Hindu-Buddha.
Semoga dgn terungkainya rahsia ini sedikit demi sedikit, maka, kita berharap Iman di dalam diri kita dapat bertambah kukuh.
  Sekian sahaja utk kali ini. Wasalam.

Friday, January 11, 2013

MELAYU PERNAH AGUNG BERSAMA ISLAM.

Assalamualaikum .Sejak zaman sekolah menengah lagi saya dah berminat dengan kajian tentang asal-usul bangsa Melayu di Nusantara ini. Setelah dikaji sedikit, saya nak lagi, dah kaji sikit, saya nak juga lagi. Bagi saya, mengetahui asal-usul Melayu dan betapa Melayu Islam itu agungnya suatu ketika dahulu adalah suatu kepuasan yang tak boleh saya gambarkan. Semakin saya kaji, semakin saya tahu betapa sudah beribu-ribu tahun Melayu sudah wujud dan segala sejarah yang saya belajar di bangku sekolah menengah itu adalah PALSU SEMATA-MATA. Dan memandangkan sekarang saya sedang melanjutkan pelajaran di Universiti Sultan Zainal Abidin(UniSZA) , saya merasakan ini adalah peluang terbaik untuk saya merungkai sedikit sebanyak sejarah bangsa kita. In Shaa Allah, dengan izin Allah, saya akan kongsikan segala apa yg saya tahu dengan anda semua. Mungkin anda lebih banyak mengetahui drpd saya, namun tiada salahnya utk kita berkongsi ilmu utk mengetahui sejarah sebenar SIAPAKAH KITA.! In Shaa Allah.


Takkan Melayu Hilang di Dunia- Hang Tuah.
ALLAHUAKHBAR!!!

Wednesday, January 9, 2013

Antara koleksi gambar peribadi.

 MYGUITAR- always on my hand .
This is when my bff ask me to take a picture (1st semestre at UniSZA).
Is it duckface? Of course nope. hahha
Coz i cant stop thinking bout u girl :)

Me at Kulim Landmark Centre(hujung tahun 2012)

I CANT GO FORWARD MORE.

Alhamdulillah, lepas masuk sem 2 jugak. Result sem 1 tak lah berapa gempak. dan agak kurang memuaskan jugak bg aku. cuma 2A 3B 1D 1G. disebabkan satu subject killer, habis effect pointer aku. yg lagi subject algebra tu, aku tak sure macammana aku boleh failed. padahal aku dah buat preparation dggn mmber n boleh katakan semua yg study tu keluarlah tp dlm bentuk yg berbeza. Yg peliknya, subject tu yg aku failed bila result keluar. Mungkin bukan rezeki aku n kena study lebih lg.  Alhamdulillah lagi sekali sbb aku tak termasuk dalam kelompok yang dibuang universiti disebabkan result sem 1. Tp sepanjang P&P semester 2 nie, sejak aku tukar ke Diploma Multimedia, aku rasa byk subject yg agak enjoy bg aku sbb aku minat. Ada seni dan reka bentuk,penyelenggaraan komputer, pengarangan web n more. syg nya still ada subject killer tu, programming n sambungan subject kalkulus(yg aku failed tu). Seeloknya, aku taknak lah ketinggalan dlm sem 2 nie, tp makin byk blajar, aku jd makin down, makin down n makin down. Mmg kawan2 sedia mmbantu, tp aku tak rasa diorang ikhlas ajar aku (kecuali beberapa org yg rapat dgn aku), ada jugak bila aku perlukan some help ,mcm2 alasan ada. mungkin aku nie lambat catch up n tak layak jadi studygroup-member diorang. Apapun, aku dah do all out n ada jugak yg never out(hahha) sbb aku langsung tak faham subject tu dan agak membosankan. So,  doakan aku yg terbaik atau aku keluar jer dr UniSZA nie masa sem 3 nti. Sem 3 start bulan Jun 2013  nie kot. In Shaa Allah.