Sunday, June 17, 2012

HARI BAPA .


harini 17 june 2012 ,so , HAPPY FATHER'S DAY :D
sebenarnya sebelum niie belum pernah celebrate atau wish dekat ayah aku .
tapi ,tgok dekat fb ramai yang update status utk bapak masing2 .nyway ,aku pon ade bapak jugak .
cuma taon nie takdee ksempatan utk bg suprise bagai sbb jaoh di negeri org :D
konklusinya satu ,

SAYA SAYANG PAK SAYA , :)
hehhe .

<<<< aku dan adik q :)

Thursday, June 14, 2012

hasil pertama . :(


baru nak berjinak2 buat pict collection .
gmba nie baru percubaan pertama .
nasib jumpa kau Hakem ! hahha(mmbe baru di uni sultan zainal abidin)
so ,nahh look at it -

MUHAMAD NAZDI SHAREEN BIN MAJDI


hi guys .dun u feel bored wit my blog ?? yes ,i am .no more idea to upgrade n update my blog to be better :P (english aku pon rosak ,tapi kalo tak mencuba ,bila nak pndai kan ?) :P

Wednesday, June 13, 2012

belajar bahasa mandarin

yeeaaahhh ! harini dah start blajar bahasa mandarin .dpt cikgu import drpd china :D
so ,bila nak berinteraksi ,kena guna english jugakk .secara tak langsung jugakk boleh memantapkan aku punya english .Oh My Englishh !hahha .bahasa mandarin best .bunyi pon mcm org takde gusi je brcakap .
contoh2 words atau atau ayat2 yg aku dah blaja ade nie :

wo jiao na zi di = nama saya nazdi

wo shi ma lai xi ya ren = saya orang malaysia

wo lai zi ji da = saya berasal dari kedah

wo xi huan kanshu = hobi saya ialah membaca

ni jiao shenme ming zi ? = apakah nama kamu ?

wo jiao na zi di = nama saya nazdi

ni shi nali ren ? = kamu berasal dari mana ? / orang mana?

wo shi jida ren = saya orang kedah

ni hao = hello

ni hao ma ? = apa khabar?

wo hen hao = saya baik-baik saja

ni mang ma ? = kau sibuk kah? / are you busy ?

neng mang = sangat sibuk / very busy

bu mang = tidak sibuk / not busy

xie xie ni =terima kasih /thank you(for friends)

xie xie nin =terima kasih/ thank you (for respected person like parents/teachers)

Tuesday, June 12, 2012

cuma pasal MAKANAN di Terengganu !


makanan dekat ganu dgn kedah n others states mmg berbeza kot .sambal ygt sepatotnya pedas ,jd manis , kari yg sepatotnya "KAW" jd maniss . Lemak CILI PADI yg sepatotnya pedas pon rasa maniss jugakk .so ,conclusion nya sng jaa .org Ganu tak suke mkn pedass _.)(wlaupon slera susah nak trima mknn sini ,but aku still kena blaja jugakk sleera sini .kalo dak takkan smpai dua taon nak mkn maggi .
tapi Satu makanan yg aku tabik springg kat sini KOPOK lekor n LOSONG .wahh .
mengidam pulakk .


Sunday, June 10, 2012

dunia Universiti :D

universiti sultan zainal abidin (unisza) ,kuala terengganu .

even at da 1st aku rasa hesitant to accept the offer to study here, tapi bila a long time sudah, aku rasa I love  tis place. friends was all fine. cheerful, comedian, quiet, n smua jenis ada kat sini .

 The most funny thing here is bila nak sembang dgn mmbe2 ,tak sah kalau tak ulang ayat yg sama smpai dua hngga tiga kali .hahha .as an exmple ,budak bilik aku budak bajau dari sabah (zul nama dia). if we wanna talk each other ,kena ckp dlm betol2 bahasa malaysia (yg bahasa buku teks) baru blh faham .kalo tak kena sedia la utk ulang dua tiga kali .:D  

then ,byk lg mmbe2 yg MACHO2 kat sini ,(hahha) .ada dr johor ,dr terengganu sniri ,dr selangor ,kelantan ,negeri 9, pahang ,sarawak ,penang ,perak ,.yg kedah skali ngan aku pon ramai . .

tidak dinafikanlah kalo aku mmg dah tkena kejutan budaya kat sini .

lifestyle kat sini mmg byk different if wanna compared with  my old lifestyle .but one important thing that I can learn here is independent !! basoh baju sniri .nak mkn cari sniri .iron baju sniri .but ,normal lah tuu kalo dah lama biasa .

aku dok sini dlm 2taon setengah ,.so taon 2014 baru aku blh stay kulim balikk .

misi aku skrg nak study elok2 ,takmau sia2kan peluang yg ada niee .

oke .assalamualaiikum .kalau rajin aku update lagi !hehhe